Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos tanácsok

Benőtt köröm

Benőtt körömnek nevezzük azt az elváltozást, ha a köröm széle belenő a környező bőrbe. Benőtt köröm jön létre, ha az eltorzult lábkörmök nem rendesen, hanem a bőr irányába nőnek, vagy amikor a köröm melletti bőr az átlagosnál gyorsabban növekszik, és beborítja a köröm egy részét. A köröm benövését súlyosbíthatja keskeny, szoros cipők viselete, és ha a körmöt helytelenül vágják (ívesen, a szélét is levéve, nem pedig egyenesen, keresztirányban).

A benőtt köröm kezdetben sokszor tünetmentes, de egy idő után fájni kezd, különösen akkor, ha a területet nyomás éri. A köröm környéke kipirosodik, és esetleg meleg. Kezelés nélkül könnyen fertőződik. Fertőzés esetén a terület fájdalmas, kipirosodik és megduzzad. Kis gennyes hólyagok képződhetnek (paronichia), melyekből időnként a genny kifakad.

Az enyhén benőtt köröm levágható. A köröm szabad végét enyhén megemelve steril vattát kell alá helyezni, amíg a duzzanat meg nem szűnik. Ha a benőtt köröm orvosi ellátást igényel, kezelése több féle lehet, gyakran az orvos  levágja és eltávolítja a köröm benőtt részét. Enyhébb esetben speciális gyógynövényes fürdő nyugtatja a gyulladást, s lehetővé teszi a köröm sebből történő kivezetését, műtét nélküli megoldását. Az egyszer ellátott köröm további törődést, gondozást igényel.

 
 
A lábszárfekély oka, kezelése és megelőzése
A visszeresség hazánkban igen gyakori betegség: a harminc-negyven évesek közül minden tizedik, hetven év felett viszont már minden második ember szenved tőle. Ez elsősorban a modern életmódnak köszönhető. A mozgás hiánya, az álló vagy folyamatos ülőmunka éppúgy hajlamosít rá, mint a hibás, rostszegény táplálkozás és az elhízás. Ha ezen felül még egy veleszületett hajlam - a kötőszövet gyengesége - is fennáll, gyorsan kialakulnak a vénás rendszer betegségei. Ezek közül az egyik leggyakoribb a lábszárfekély. Valódi népbetegség, Magyarországon kb. 100.000-re becsülhető a lábszárfekélyes betegek száma.
 
Megelőzési ajánlatok:
 
• rendszeres testmozgás (séta, lépcsőnjárás, torna, futás, úszás, kerékpározás);
 
• álló vagy ülő munka esetén, hosszú autó- vagy repülőúton az izompumpa tudatos
működtetése: pl. felváltva lábujjhegyre, majd sarokra állás, lábfejkörzés, a láb
felpolcolása;
 
• a lábat fekvéskor a szív magassága fölé emelve, a telt vénák kiürítése, az ágy
lábát célszerű 10 centiméterrel megemelni;
 
• a túlzott hő visszértágulatot okozhat, ezért kerülendő a forró fürdő, a szauna és a
napozás;
 
• naponta egyszer tusolja le hideg vízzel a lábát, alulról a szív felé haladva - ez
javítja a vénák állapotát;
 
• ne viseljen szűk nadrágot, csizmát, szoros övet, magassarkú cipőt;
 
• a lábak bőrének ápolása, a körmök elővigyázatos pedikűrözése;
 
• rugalmas pólya, illetve gumiharisnya rendszeres viselete;
 
• a tágult vénák sebészi kezelése;
 
• kényelmes, puha cipő viselése;
 
 
 
A mindennapok apró sebei is nagy bajt okozhatnak, ha nem idejében és nem szakszerűen látják el őket. Visszeres lábak esetén, vagy ha már volt valakinek lábszárfekélye, rendszeres időközökben orvosi ellenőrzésre van szükség. Hirtelen lábikrafájdalom, a lábszár szokatlan duzzanata, vagy a legkisebb sérülés esetén ajánlatos
orvoshoz fordulni. Az orvos gyógyító munkájához azonban nélkülözhetetlen a jól informált beteg és a hozzátartozók megfelelő együttműködése.
 
Lábunk fontos szerepet játszik egészségünkben. Ha lábai nincsenek jó formában, Lábgyógyászati Centrumunk segít Önnek a probléma feltárásában, azok kezelésében, megszüntetésében.